Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nya regler gör återvinning dyrare

Inom kort väntas regeringen besluta att upphäva producentansvaret för returpapper.

I dag ansvarar pappersproducenterna för att samla in och återvinna returpapper.

Istället föreslås ansvaret och kostnaden att hamna på kommunerna och dess invånare. Få kommuner lär ha möjlighet att fullt ut bekosta separat insamling och materialåtervinning av returpappret.

Om förslaget går igenom, får alla hushåll i förlängningen en höjd avfallstaxa, även de som inte prenumererar på tidningar eller som tackat nej till reklam. Förslaget innebär ett avsteg från den viktiga internationella miljöprincipen att förorenaren ska betala. Den säger att den som sätter en produkt på marknaden ska ansvara för dess miljöpåverkan från produktion tills dess att det blir ett avfall.

En viktig princip att hålla fast vid. Det innebär också att det kommer saknas incitament för producenter av pappersmassa att ta sitt miljöansvar.

Det är inte långsiktigt hållbart och strider mot ambitionen att Sverige ska bli en cirkulär ekonomi. Även producenter av reklamblad kommer undan sitt ansvar, trots att reklamblad utgör en avsevärd del av pappret på marknaden.

Vi ser en stor risk att återvinningen minskar och att pappret i stället hamnar i restavfallet och går till energiåtervinning, där det eldas upp istället för att bli nytt papper. Vi föreslår att regeringen utreder ett system för fastighetsnära insamling av förpackningar, returpapper och matavfall, så att man enkelt kan lämna sitt avfall i närheten av sin bostad.

Patrizia Finessi

Miljöexpert Sveriges Allmännytta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel