Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nordiskt samarbete lyser med sin frånvaro

Nordiskt samarbete lyser med sin frånvaro när det behövs som mest.

Våren 2020 går till historien då det nordiska samarbetet återigen blev högaktuellt. Pandemin har blottat brister i det nordiska samarbetet och nu riskerar misstänksamhet och nationalism att frodas i dess spår.

Det är en absolut nödvändighet att vi i Norden nu stimulerar, vidareutvecklar och stärker vårt samarbete för framtiden. Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region år 2030, det är nu det är viktigt att samarbeta. Det bygger på en lång tradition av en stark mellanfolklig samhörighetskänsla och ett folkligt engagemang för fred.

Föreningen Norden har i över 100 års tid varit drivande i att underlätta fri rörlighet och inrätta samarbetsstrukturer för nordiskt samarbete. Vår erfarenhet visar att ett starkt civilsamhälle är helt avgörande för att nå framgång med ett samarbete där idrott, kultur och näringsliv har lång tradition av utbyte över gränsen, särskilt Mittnordiskt.

Föreningen Norden fyller därför en viktig funktion för att hålla kontakterna vid liv trots de rådande omständigheterna. Vi kan bidra till:

• Att aktivt arbeta med att engagera människor, medlemmar, föreningar och företag i att främja och utveckla Mittnordiskt samarbete.

• Att i Mittnorden och över hela Sverige initiera och arbeta i lokala, regionala och transnationella partnerskap för att främja en mellanfolklig dialog och samverkan som kan motverka kunskapsförakt och försök att underminera demokrati och yttrandefrihet.

Anders Edvinsson 

Ordförande Föreningen Norden Östersund/Jämtland 

Styrelseledamot Föreningen Norden Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel