Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mello måste ta ansvar

Dagen efter sin sexårsdag sitter min yngsta dotter i soffan och tittar på SVT:s barnprogram Sommarlov, som gästas av artisten Suzi P. Min dotter tycker att hon är ”cool” och ”sjunger bra”.

Låten som min sexåring fastnar för är ”Shunon”, en ny singel från artisten som ger en romantiserande bild av narkotikahandel, rån och fängelsevistelse.

SVT gör rätt i att skapa bredd och låta alla typer av artister och musikstilar från folkmusik och jazz till rap och techno representeras men har samtidigt ett mycket stort ansvar i att det som presenteras också är lämpligt för målgruppen.

Låt mig vara tydlig med att ingen kritik riktas mot varken låtskrivarna eller artisten själv. Varken SVT eller jag som politiker ska lägga oss i eller försöka påverka en artists val av text och kulturella uttryck. Samtidigt har SVT ett ansvar att sålla och endast lyfta fram det som är lämpligt för målgruppen, i detta fall yngre barn.

Årets upplaga av Melodifestivalen pågår just nu. Återigen sitter min sexåring bänkad framför TV:n varje lördag . Hur SVT efter den kritikstorm som inkom i somras valde att återigen lansera denna artist i ett uttalat familjeprogram är för mig en gåta.

Ett TV-program som bygger hela sin existens på glitter, glädje, respekt och den gemensamma kärleken för musik. Vi kan såklart hoppas att SVT gjorde detta för att ge artisten Suzi P chansen att vissa en annan musikalisk sida. Ett troligare scenario är att SVT helt enkelt ignorerade kritiken.

Det finns många kompetenta tjejer därute och det är SVT:s ansvar att som public service och statligt finansierad television inte romantisera droger, fängelse och en kriminell livsstil.

Michael Rubbestad (SD)

Artist, småbarnsfar och ersättare i riksdagens kulturutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel