Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Medlemskap i a-kassan ger trygghet

Just nu pågår en utredning om hur a-kassan ska göras om. Den ser bland annat över ersättningsperiodens längd och hur nedtrappningen i ersättning ska ske.

A-kassan är i dag en effektiv omställningsförsäkring. Föreställningen att många människor går på a-kassa under lång tid utan att komma i sysselsättning stämmer inte. På Sveriges a-kassor har vi gått igenom statistik från Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen (IAF) för att ta reda på fakta.

År 2018 var det 3 264 personer i Jämtlands län som fick ersättning från a-kassan. Av dessa var det endast 228 personer som hade fått slut på ersättningsdagar. Maxgränsen för ersättning är 300 dagar (eller 450 dagar för den som har barn under 18 år). Men majoriteten av personerna som slutade få a-kassa får antas ha kommit tillbaka i någon form av sysselsättning långt innan ersättningsperioden tagit slut.

Med tanke på hur få som använder hela ersättningsperioden är det inte troligt att en snabbare nedtrappning skulle få betydligt fler i jobb. Risken är i stället att försäkringen kan uppfattas som mindre attraktiv. Det vore olyckligt eftersom ett medlemskap i a-kassan är viktigare än någonsin på en alltmer flexibel arbetsmarknad där vi också ser att arbetslösheten börjat stiga igen.

A-kassan är en viktig del av arbetsmarknadspolitiken genom att vara en omställningsförsäkring i händelse av arbetslöshet.

Ett medlemskap i a-kassan skapar trygghet och minskar oron för ekonomin medan man söker efter ett nytt jobb.

Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel