Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Märklig moderat klimatpolitik

Annons

Öppen fråga till Saila Quicklund, M. Härom dagen kunde vi läsa en insändare där Saila Quicklund, M, skriver med sin riksdagskollega Jan Ericsson om bensinskatten och M:s klimatpolitik.

Quicklund och Ericson argumenterar för en skattesänkning på drivmedel och presenterar också hur man ska finansiera den. Bland annat genom sänkt bistånd och stramare asyl- och flyktingpolitik.

Det är ett märkligt resonemang på många sätt. För det första, ekonomiska styrmedel såsom riktade skatter och stöd till produktion av förnybar energi är de mest effektiva åtgärderna om man vill styra om från fossilt bränsle till förnybart. Det visar erfarenheter från till exempel utfasning av eldningsolja och forskning från bland annat Göteborgs universitet.

M brukar hänvisa till att man vill satsa pengar där de gör mest nytta för klimatet, det vill säga utomlands, men det rimmar väldigt illa med förslaget att sänka biståndet. Debattörerna presenterar inga egna förslag på vilka åtgärder man vill se för att nå en klimatomställning och sänka våra utsläpp av växthusgaser.

Att Miljöpartiet och Moderaterna på nationell nivå inte är överens om klimatpolitiken är ingen nyhet, men en nyhet i det här fallet är att Jan Ericson inte heller verkar vara överens med sitt eget parti. Ericson hävdar att det inte finns forskningsstöd för att det pågår en klimatkris och att ”klimatkris är ett modeord för alarmister”. Ericson går till och med så emot sitt parti att partiledaren Ulf Kristersson har fått kliva in och försäkra att han inte delar Ericsons syn på klimatfrågan.

Desto mer förvånande att Saila Quicklund skriver en debattartikel med en känd klimatskeptiker. Delar hon sin kollegas linje att det inte finns något forskningsstöd för att de klimatförändringar vi ser nu med global uppvärmning och förhöjda halter av koldioxid är orsakade av människan?

Vi tror att många är intresserade av ett tydligt besked i den frågan med tanke på att Quicklund är profilerad representant för Jämtland Härjedalen i riksdagen.

Karin Thomasson, MP Jämtland Härjedalen, Anton Nordqvist, MP Jämtland Härjedalen, Florian Stamm, MP Östersund, Katrin Wissing, MP Åre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel