Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lyssna på Greta

I Tyskland förs nu allvarliga samtal om att landet ska införa en nationell köttskatt. Detta kommer som ett svar på den rapport från FN:s klimatpanel enligt vilken vi måste ställa om världen till vegetarisk och vegansk kost för att klara klimatmålen. De extra skattepengar som kommer in planerar man låta gå till landets köttproducenter.

Samtidigt som Greta seglar över Atlanten för att medverka i FN:s klimatmöte senare i år tvingas vi konstatera att klimatsituationen är extremt allvarlig. Juli månad var den varmaste månaden som någonsin har uppmätts. I Sibirien har stora bränder rasat under sommaren.

Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att världen omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Sverige har svarat genom att 2017 anta en livsmedelsstrategi enligt vilken vår kött och mjölkproduktion ska öka fram till 2030. Det är en politik som är en ren eftergift för den mäktiga kött- och mejeriindustrin.

Det svenska miljödepartementet skulle tyvärr kunna ersättas med en telefonsvarare som säger "Vi gör som köttindustrin ber oss".

Jonas Paulsson, initiativtagare Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel