Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lyssna på de unga

Vi upplevde under sista veckan i september de största demonstrationerna hittills för att minska utsläppen av växthusgaser. 7.6 miljoner människor uppskattas ha deltagit i demonstrationerna varav 4 miljoner i Europa. I Montreal i Kanada, där Greta Thunberg deltog, var det en halv miljon som demonstrerade. Här i Sverige var det över 100 000 som deltog i aktioner över hela landet varav omkring 60 000 i Stockholm.

Ungdomsrörelsen #FridaysForFuture har sedan Greta Thunberg började sin klimatstrejk utanför Riksdagshuset vuxit till en världsomspännande rörelse. Vi ser nu ungdomsledare i många länder utmana sina politiker och kräva att konkreta åtgärder sätts in för att minska utsläppen. Deras krav är att ta forskarnas rapporter och varningar på allvar. Medan demonstrationerna den 20 september i första hand var ungdomarnas egen manifestation, hörsammade även de äldre våra ungdomars uppmaning den 27 september och syntes i stora skaror på gatorna. Det vi ser är en så stark opinionsyttring och uppmaning till våra politiker att nu måste de agera!

Och besluten och åtgärderna kan inte vänta, de måste ske nu. Under denna vecka kom även en rapport från FN:s klimatpanel om konsekvenser för haven, Arktis och glaciärerna. Utvecklingen går tyvärr åt fel håll betydligt snabbare än vad som tidigare uppfattats. Redan vid sekelskiftet kan havsytehöjningen och avsmältningen av glaciärerna leda till att över 600 miljoner bosatta i städer vi haven och lika många, över 600 miljoner, drabbas även i höglänta områden.

Roger Bydler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel