Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Liberala skolsatsningar

För liberalerna kommer alltid skolfrågor stå högt upp på prioriteringslistan. Januariöverenskommelsen innehåller ett antal viktiga punkter om skolan initierade av oss liberaler. Bland annat ska läroplaner och kursplaner revideras i syfte att stärka betoningen på kunskap och faktakunskaper och för att uppmuntra flit och ambition, givetvis är det viktigt att exempelvis undervisning om antiken stärks och inte försämras.

Vidare kommer skolor som vill från och med hösten 2020 kunna införa betyg från årskurs 4. Avtalet innebär även stärkt stöd för nyanlända och en ny nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Vid sidan av dessa punkter finns en rad ytterligare frågor för stärkt kunskap i skolor och gymnasieskolor, bland annat ska frågan om huvudmannaskap utredas, det är ingen hemlighet att vi liberaler anser att kommunaliseringen av den svenska skolan har visat sig vara olycklig och att staten bör återfå ansvaret så snart som möjligt.

I dagarna har vi i länet med tydlighet fått exempel på att kommunerna många gånger inte klarar av ansvaret för skolan.

Då är det alarmerande när kommuner, som i t ex Härjedalens kommun upplever att de tvingas välja bort satsningen pga svåra ekonomiska utmaningar. Syftet med lärarassistenterna är att ge lärare ökad möjlighet att fokusera på undervisning men tyvärr riskerar kommuners begränsade ekonomi att införandet begränsas.

Där vi liberaler i länet är med och styr, kommer vi säkerställa att reformen införs och vi hoppas att även andra kommuner i länet, trots att inte liberalerna ingår i styret, kommer prioritera att lärarassistenter införs.

Pär Löfstrand, L,Kommunalråd, Serhat Uzun, 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden, Ariane Briant Kjellson, Ersättare BOUN, Östersund, Bengt-Arne Baben Persson, Ersättare bildningsutskottet, Härjedalen, Eva-Britt Boij, Ordförande L, Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel