Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt mig slippa fossilaktier

Jag är en av de många som äger aktier i kol- och oljebolag. Ändå ser jag mig som en miljövän och har ingen lust alls att stödja dessa klimatförstörande företag.

Hur har detta gått till? Svaret är enkelt: det är mina pensionspengar som mot min vilja investerats i fossilbranschen. Första AP-fonden har t ex 346 miljoner kr i det brasilianska oljebolaget Petrobras, medan tredje AP-fonden har 1072 miljoner i Royal Dutch Shell och Fjärde AP-fonden har 857 miljoner i ExxonMobil.

De här miljoninvesteringarna finns kvar trots att AP-fonderna numera har nya regler som kräver ”ansvarsfulla investeringar” och ett tydligare fokus på hållbarhet.

Att äga aktier i företag vars arbete underminerar både Parisavtalet och Sveriges klimatpolitik är dock knappast ansvarsfullt. Det är inte ens en bra idé ekonomiskt sett.

Det enda raka är att skärpa kraven på AP-fonderna ännu mer, så att de gör sig av med sina innehav i kol och olja. Bara på så sätt kan alla vi som bryr oss om klimatet slippa känna oss delaktiga i fossilindustrins klimatförstörande verksamhet.

Ingela Björck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel