Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Länet behöver Robin Hood-skatt

Senare i höst kommer förslaget om en ny ordning för kostnadsutjämning mellan kommuner och regioner upp för beslut i riksdagen. En gedigen utredning har föreslagit ett utjämningssystem som ska skapa större rättvisa mellan olika delar av landet. För region Jämtland Härjedalen skulle detta ha avgörande betydelse.

Kostnadsutjämningssystemet består av olika delar. Det ska utjämna kostnadsskillnader som kommuner och regioner själva inte kan påverka, som till exempel åldersstruktur, socioekonomiska förhållanden och geografi. Kommuner och regioner som har ogynnsamma strukturer (till exempel många äldre) får ett bidrag. Kommuner och regioner med gynnsamma strukturer (till exempel få äldre och många i arbetsför ålder) får i stället betala en avgift.

För regionerna används tre delmodeller som bedöms var för sig:

# Hälso- och sjukvård där hänsyn tas till ålder, utbildningsnivå, inkomst och hushållstyp. Man får även kompensation för merkostnader av att bedriva verksamhet i glesbygd, bland annat när det gäller bemanning.

# Befolkningsförändringar. Både kraftiga befolkningsminskningar och ökningar medför merkostnader som man kompenseras för.

# Kollektivtrafik.

Det svenska skatteutjämningssystemet är en förutsättning för det kommunala självstyret och den kommunala beskattningsrätten. Tack vare det säkrar vi grundläggande offentlig service i hela landet.

Trots att det nationellt finns olika syn på det förslag som regeringen har presenterat så står alla partier i Region Jämtland Härjedalen bakom förslaget.

Ett rättvist utjämningssystem är inte en partipolitisk fråga, det är en fråga om att kunna erbjuda service till våra invånare var man än bor i landet. Rimligt rättvisa villkor är nödvändigt för att vårt land ska hänga ihop.

Eva Hellstrand (C) , Elise Ryder Wikén (M), Lars-Erik Olofsson (KD), Lennart Ledin (L), Karin Thomasson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel