Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låna apotekare till Föllinge

Stängningen av Apoteket i Föllinge har varit en följetong i lokalpressen.

Apoteket AB, som äger detta apotek är landets största apotekskedja med drygt 3 000 anställda på 400 apotek. Mellan 1970 - 2009 drev Apoteket AB alla apotek i landet och hade monopol.

Innan dess drevs apoteken av Apotekarsocieteten (apotekscheferna) och lönerna och statusen för apotekarna var höga då. 1-3 miljoner per år för en apotekschef i 40-60 års åldern. I dag ligger lönerna för apotekare bara på mellan 35 000-40 000 kr per månad och trots att de är privatanställda tjänar de sämre än andra apotekare. Det är inte konstigt att det är svårt att bemanna apoteken med så låga löner och status.

Min fråga är därför: Ska Föllingeborna behöva lida för att Apoteket AB inte vill betala marknadsmässiga löner till apotekspersonalen? Naturligtvis inte utan Apoteket AB måste erbjuda en marknadsmässig  lön för apotekschefen i Föllinge t.ex 60 000 kr per månad, då får man garanterat en sökande.

Men som jag nyss nämnde har Apoteket AB 400 apotek och en personal på 3000 personer. För apotekskedjorna så samordnas personalen. I Östersund finns två stora apotek, varav Apoteket i Lillänge är ett av Sveriges 10 största. De kan utan tvekan låna ut en farmaceut till Föllinge för de har reserver.

Ett apotek skall kunna täcka upp 10 % frånvaro. Att Föllingeapoteket kan hållas vid liv genom utlåning av farmaceuter från Östersund är självklart.Glesbygdsapotek får bidrag för förluster och kan ej läggas ner av ekonomiska skäl.

Roger Lindmark, leg apotekare pensionerad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel