Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lägre vinster mildrar klimathotet

Många har väl hört det, men det tål upprepning. Vi i världens rika länder lever som om det fanns drygt fyra jordklot att emigrera till fastän vi alla vet att vi bara har en planet som redan i nästa sekel kan vara ett rent helvete för människor.

Koldioxidhalten i vår atmosfär har under den senaste cirka miljonen år pendlat naturligt mellan 190 ppm under istiderna och 270 i de milda mellanperioderna. Nu var den i maj i år över 415. Alla vet att med mera pengar följer oftast ökad konsumtion, och ju mer vi konsumerar desto större s k "klimatavtryck" gör vi.

En lag behövs nu om ett tak för lotteri- och spelvinster. Kanske ett tak runt 100 eller 200 tusen? 90 procent av vinsterna borde vara så låga som 5, 10, 25 och 50 000. Pengar som ändå skulle bli till välsignelse för desto fler och räcka till att finansiera till exempel en rejäl tandrenovering eller en häftig el-cykel eller bli bidraget som behövs för att byta till mer klimatvänlig bil.

Det är hög tid att alla vaknar nu i elfte timmen här på jorden. "Science is crystal clear" som Greta säger. Livsstilen vi vant oss vid under det senaste halvseklet har för länge sedan visat sig ohållbar. Alla måste vi nu ta var och en sitt eget personliga ansvar för att vi ska klara åtminstone Paris-avtalet som många forskare redan bedömer som orealistiskt och endast teoretiskt möjligt ifall alla skulle "kroka arm" med Greta och gör sitt allra bästa.

Jöran

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel