Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lägg inte ner Lugnviks HC

Annons

Det finns inom regionen ett förslag att lägga ner Lugnviks hälsocentral och flytta de listade patienterna till en gemensam hälsocentral tillsammans med Z-gränd på barnpsykiatrins gamla tomt intill sjukhuset.

Det är ett mycket dåligt förslag! Det är dåligt både för de listade patienterna, för ekonomin och för personalen.

Lugnviks hälsocentral ligger nu i Lugnviks centrum och har på senare år fått inlistat flera tusen personer - varav många kommer från de nybyggda områdena i gränstrakterna mellan Östersund och Krokom. Även ett antal Åsbor tycker att Lugnvik passar deras situation bra. 

Hälsocentralens lokaler genomgick en stor utökning och totalrenovering tidigare under 2000-talet och har flera gånger justerats för att optimera verksamheten. Detta gör att vi har ljusa och fräscha lokaler med bra utrustning som är väl anpassade för vår ganska omfattande sjukvård. Lokalerna är inte regionens men vi betalar en låg hyra.

Att flytta ihop med Z-gränd innebär att det skapas en stor hälsocentral som är tänkt för 20 000 personer. Erfarenhet från både vårt län och från övriga landet visar att stora enheter ofta leder  till problem med samordning, kontinuitet, arbetsmiljö och bemanning. Dessutom kommer det högst sannolikt bli dyrare lokaler för oss där än i Lugnvik.

Det finns en klar möjlighet att det i de nuvarande lokalerna i Lugnvik kan etableras en privat hälsocentral som kommer överta många patienter. Det innebär att det kan bli överskott på lokaler på barnpsykiatritomten, till nackdel för regionens ekonomi.

Vi inom primärvården tycker överlag att våra hälsocentraler ska ligga där befolkningen finns, inte i skuggan av sjukhuset. I Lugnvik ligger nu både ett särskilt boende och ett servicehus, där närheten är en stor fördel. Just denna grupp som är mest sjuka ska vi värna om!

Z-gränd behöver nya lokaler, javisst - men lägg för den del inte ner vår välfungerande hälsocentral, som ligger där många av våra kunder tycker att den bör ligga.

Olof Englund

distriktsläkare på Lugnviks hälsocentral sedan 15 år 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel