Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Krokom behöver ett demensteam

Vänsterpartiet anser att Krokoms kommun behöver ett demensteam, vilket vi också har motionerat om. Vår motion avslogs tyvärr på senaste kommunfullmäktige och det kan bli ett beslut som får stora konsekvenser för vår kommuns äldreomsorg.

Allt fler i Krokoms kommun blir äldre och allt fler drabbas av demenssjukdom. Krokoms kommun har helt enkelt inte råd att inte satsa på de äldre och de med demens. I fjol fattade fullmäktige beslut om en strategi för äldres hälsa, där det framgår att kommunen ska arbeta sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande.

Vänsterpartiet ville med sin motion arbeta konkret för att höja kvalitén och tryggheten för personer med demens och deras närstående, genom att inrätta ett demensteam. Ett förslag som även tjänstemännen ställde sig positiva till i sitt svar på motionen.

De styrande partierna (C, M, KD, MP) med stöd av SD vill uppenbarligen inte höja kvalitén på demensvården i Krokoms kommun. De anser att insatserna i befintlig verksamhet inom hemtjänst och särskilt boende är tillräckliga för den med demens. De gör självfallet ett fantastiskt jobb men ordinarie hemtjänst har varken tiden eller specialistkunskapen, och utan ett demensteam saknas också kontinuitet som är särskilt viktig för dementa.

Att de styrande hänvisar till att man nu ska jobba enligt ”god och nära vård” och inte förstår att mycket närmare ”god och nära vård” än ett demensteam kan man inte komma visar tydligt att de inte har förstått. Ett sådant team behövs för att fullt ut kunna stötta både den som drabbats av demenssjukdom och deras anhöriga.

Marie Svensson

Gruppledare Vänsterpartiet Krokom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel