Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Krisen i välfärden måste lösas

Annons

Nästan varje dag kan vi läsa i media om hur kommuner och regioner skär ned i välfärden och om hur välfärdens personal kämpar för att få verksamheten att gå ihop. Vi kan läsa om uppror efter uppror, läkare, lärare, barnmorskor som skriker ut – det går inte att skära ner mer.

Undersköterskeupproret vittnar om en allt svårare situation i den kommunala omsorgen. Nattpersonal som får längre arbetspass utan mer i lön. Underbemannade sjukhusavdelningar där man förtvivlat försöker hinna med att hjälpa patienterna. Ibland kallas det effektiviseringar eller besparingar, men det är nedskärningar det är frågan om och ofta är anledningen att det saknas pengar.

Samtidigt verkar regeringen och dess samarbetspartier ha missat den vardag som råder i välfärden. Istället för att använda den statliga budgeten till att hjälpa de kommuner och regioner som har det svårt, väljer man att sänka skatten för de allra rikaste. Det är en prioritering som vi vänsterpartister anser är oacceptabel.

Vi föreslår istället att staten ska skjuta till de pengar som saknas för upprätthålla den välfärd vi har, så att kommunerna inte ska behöva skära ned. Vänsterpartiet räknar med att kommuner och regioner under året behöver minst 10 miljarder kronor i tillskott för att kunna dra tillbaka de nedskärningar som är på väg att genomföras. Därför kräver vi att regeringen skjuter till mer pengar i en extra ändringsbudget.

Enkelt räknat skulle det kunna innebära cirka 85 miljoner kronor till länets kommuner och 42 miljoner kronor till Region Jämtland Härjedalen. Det är pengar som behövs.

Det finns många som sliter hårt varje dag för att få förskolan, äldreboendet eller akutmottagningen att fungera. Vi måste ge dem rimliga verktyg för att kunna göra ett bra jobb. Krisen i välfärden måste sättas före skattesänkningar för de som har mest. Det akuta statliga tillskott om 10 miljarder kronor som vi föreslår ett första steg för att vända utvecklingen.

Elin Segerlind (V), riksdagsledamot Miljö- och jordbruksutskottet, Elin Hoffner (V), gruppledare Region Jämtland Härjedalen, Christina Hedin, Lotta Blomberg, Svante Frej, Antonia Savva, Nisse Sandqvist, Johan Flander. Ledamöter Vänsterpartiet Kommunfullmäktige Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel