Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klimatet håller mig hemma

Flyga ut i världen. Uppleva andra kulturer och spännande natur. Så föreställde jag mig livet efter pensioneringen. Men så började jag förstå det här med klimatförändringen. Insikten om hur flyget bidrar till växthusgaserna fick mig att tänka om. Jämfört med den genomsnittlige världsmedborgaren så bidrar medelsvenskens flygande med fem gånger så mycket CO2-utsläpp.

En familj på fyra personer som flyger till Thailand på semester belastar luften med lika mycket växthusgaser som deras bensinbil släpper ut på fyra år. Det är framför allt utrikesresorna som ökar år efter år. Samtidigt, att smidigt kunna ta sig ut i världen är för många människor en nödvändighet. Problemet är bara att flyget i alla år sluppit alla kostnader för sin miljöbelastning. Regeln att förorenaren ska betala för sig måste gälla också för flygresenären. Det finns en idé, kallad ”Avgift och Utdelning”, som med fördel skulle kunna tillämpas också på flygresor. Hittills har Avgift och Utdelning mest diskuterats gällande vägtrafiken. A&U innebär att en stigande avgift läggs på klimatskadliga utsläpp. För att få acceptans för denna prisökning så ska hela intäkten delas ut i princip i lika delar till varje vuxen medborgare. (Boende i glesbygd och på landsbygden måste få en ökad andel.) Den som tankar mycket bensin eller diesel får höga omkostnader som bara delvis täcks av utbetalningen. Men den som kör bensinsnålt eller inte alls tjänar på affären. Samma rättvisa princip kunde gälla flyget. De som flyger långt och ofta skulle med Avgift och Utdelning få betala för flygandets nedsmutsning av luften. Men de som väljer att stanna på marken får en extra slant. Nej, jag sörjer inte att mina flygförhoppningar inte blev av. Var och en som drar ner på sitt eget klimatavtryck bidrar till att någon i nästa generation får en ökad chans att se sig om i världen.

Ingela Bollgren, Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel