Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Katastrof om Föllinge mister apoteket

En nedläggning av apoteket i Föllinge skulle få katastrofala konsekvenser och leda till en utarmning av vår glesbygd och de samhällsresurser vi är berättigade till. Apoteket i Föllinge har mycket högt besöksantal, en statistik som Apoteket AB borde känna till.

Om apoteket i Föllinge stängs har boende i Gunnarvattnet 13 mil enkel resa till Krokom – där närmaste apotek finns. Många av våra glesbygdsbor är äldre och behöver få träffa sin doktor och få ut medicin samtidigt som de får rådgivning.

Om apoteket i Föllinge stängs finns stor risk att ytterbyar som t.ex. Skärvången, Häggsjövik, Rötviken m.fl. åker till Krokom för att både få träffa sin doktor och hämta ut sin medicin. Inte åker dom först till Föllinge för att träffa doktorn och sen tar ytterligare en tur till Krokom för att hämta u medicinen.

Detta medför en stor risk att läkare dras in från vår hälsocentral.

Nästa steg kan bli att vårt äldreboende och hälsocentralen i Föllinge stängs. Att vi glesbygdsbor tvingas till Krokom för läkar- och apoteksbesök medför också att vi då ”passar på” att även besöka mataffären där, vilket i sin tur påverkar vår egen mataffär i Föllinge som i värsta måste stänga.

Hur seriös har rekryteringen av ny farmaceut varit? Har den gått ut enbart till personer inom apoteksbranschen eller rikstäckande? Har den gått ut t.ex. till våra nyanlända – resurser vi inte får glömma. Det finns sannolikt personer som utbilda som har ambitionen att flytta till Föllinge. Under deras utbildning har ju vår nuvarande trotjänare lovat att upprätthålla tjänsten. Kan rekryteringstiden förlängas?

En nedläggning av vårt apotek får konsekvenser med dominoeffekter för Föllinge och vår glesbygd!

Stig Olsson, ordf, SPF Hårkandalen ordförande

Tage Jonsson, ordf, PRO Föllinge-Laxsjö-Hotagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel