Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jorden måste bli kallare

Annons

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation och Parisavtalets 1,5-gradersmål måste nås, sa Stefan Löfven när han presenterade sin regeringsförklaring.

Det är absolut nödvändigt att 1,5-gradersmålet slås fast. Vid två graders uppvärmning förväntas världens fiskfångster halveras, en konsekvens bland annat av att världens korallrev nästan helt dör ut vid två grader. Konsekvenserna av uppvärmningen är skrämmande, visar FN:s klimatpanels senaste rapport.

Löfven gav flera viktiga besked om hur Sverige ska få ner sina utsläpp. Det ska göras stora investeringar i järnvägsnätet. Gröna obligationer och grön skatteväxling ska användas för att påskynda omställningen. Flygskatten blir kvar och nya bensin- och dieselbilar får inte säljas efter år 2030.

Men för att garantera att vi verkligen når klimatmålen behövs koldioxidbudgetar på global, nationell, regional och kommunal nivå. Uträkningar för 17 kommuner och regioner, av Uppsala Universitet och Ramboll, visar att det behövs årliga utsläppsminskningar på 16 procent för att vi ska nå tvågradersmålet – alltså det högre mål som förväntas få katastrofala konsekvenser för mer än en miljard människor.

Ska vi i Sverige ha någon chans att göra vår del för att Parisavtalets 1,5-gradersmål ska nås, behövs en nationell krisplan för klimatet. Omställningen måste bli högsta prioritet inom alla politikområden och på alla politiska nivåer.

Pontus Björkman, engagerad i nätverket KlimatSverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel