Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jämtkrafts elnätstaxor för höga

Jämtkraft AB har genom sitt dotterbolag Jämtkraft Elnät AB ett naturligt monopol på distribution av elkraft inom sitt koncessionsområde. Monopolet innebär att kunderna inom området inte kan välja någon annan leverantör. Det ställer särskilda krav på elnätsbolaget i form av säkra elleveranser och så låga taxor som möjligt.

Jämtkraft Elnät AB skriver i sitt bokslut att de har få strömavbrott och att en god del av elnätet är vädersäkrat. Det är bra. Däremot har Jämtkraft för höga elnätstaxor. För 2018 var avkastningen på det egna kapitalet 17 procent och på det totala kapitalet 10 procent. En avkastning/ränta på det egna kapitalet med 17 procent får väl närmast betraktas som ocker. Energimarknadsinspektionen (EI) anser att avkastning på totalt kapital med 5 procent och med 7 procent på eget kapital är rimliga.Om man tillämpar dessa avkastningskrav på Jämtkraft Elnät AB så har bolaget under de senaste tre åren har tagit ut ca 300 miljoner för mycket med sina taxor.

Det innebär att taxorna har varit 20 procent för höga.

Jämtkraft ägs av Östersunds, Krokoms och Åre kommuner. Det är de som skall styra bolaget och som i slutänden är ansvariga för taxesättningen. Jag föreslår att de politiskt valda organisationerna återtar styrningen av elnätsbolaget och beslutar:

# Jämtkraft Elnät AB får ett eget avkastningskrav på max 7 procent på eget kapital.

# Taxorna justeras ner så att avkastningen inte överstiger 7 procent.

# Kommunerna väljer in ansvariga politiker i elnätbolagets styrelse.

Uno Svaleryd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel