Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jakt på väg att urarta

Den 26 augusti hade Christina, Jaktkritikerna.org en insändare i LT om Rovdjurskampanjen. ”Är det jakt eller slakt ”. Allmänheten behöver få veta om denna okända tävling i att döda vilda djur samt också om vilka andra avarter av jakt som förekommer eller väntas bli tillåtna :

Så kallad godsjakt kan handla om uppfödning av 300 000 gräsänder för utsättning på våra gods till att skjutas på.

I Sverige tillåts cirka 100 olika fällor samt ett par snaror bl.a. fällor för att fånga lodjur. Länsstyrelserna kan inte kontrollera hur fällorna används.

Vi har fågeljakt på ett drygt 30-tal olika arter. Jakten på flygande fåglar är den jakt som medför flest skadskjutningar, men statistik saknas på omfattningen. Naturvårdsverket verkar inte vilja dokumentera skadskjutningens omfattning.

I Sverige får man hålla vilda djur i fångenskap för att kunna träna hundar att jaga dem, t.ex. grävling och vildsvin. Flera hundar under en enda dag.

Tvivelaktiga jaktformer på väg!

Naturvårdsverket föreslog förra året att det skulle bli tillåtet att jaga åtta djurarter med pilbåge: bisam, bäver, grävling, hare, mårdhund, rådjur, räv samt tvättbjörn. Kritik från Jordbruksverket och SLU medförde att man fortsätter utreda om sådan jakt.

Naturvårdsverket har i utredning om nya jakttider förslag att det åter skall bli tillåtet att jaga ekorre och hermelin. Motivering - icke nyttjad resurs.

Vi är emot allt dödande för nöjes skull!

Emma, Ingemar, Inger och Kent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel