Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag tror inte beredskapen är god

Det som är symptomatiskt för svenska myndigheter är dess senfärdighet och dess oförmåga att ta snabba beslut. Det visade sig vid tsunamikatastrofen i Thailand 2004 då ingen ville ta ansvar för att dra igång en räddningsoperation förrän långt efter att andra länder agerat. Nu ser vi att ett liknande beteende kvarstår.

Tisdagen den 25 februari skrev Folkhälsomyndigheten att spridningsrisken var låg (motsvarande en tvåa på en femgradig skala). Då fanns det ett konstaterat fall av Coronasmitt i Sverige. Under dagarna som gick blev det fler och fler fall men Folkhälsomyndigheten uppdaterade inte informationen om spridningsrisken, inte ens på fredagen när det var 12 nya fall av smitta och nu över stora geografiska områden. Sedan tog Folkhälsomyndigheten helg. Måndagen den 2 mars uppdateras spridningsrisken till måttlig (tre på en femgradig skala) och dagen efter rapporterar media att det är 24 fall av Coronasmitta i Sverige. Det verkar ske en exponentiell ökningstakt. Inte heller Transportstyrelsen är snabba. Att stoppa direktflyg från smittdrabbade områden i Iran tog ett bra tag och det möter hård kritik. Förra veckan hade Transportstyrelsen inte ens tankar på ett stopp - snacka om icke-proaktiva myndigheter.

Motsvarande senfärdighet märks inom regeringen. Krishanteringsrådet kallades inte in samma vecka som de Coronasmittade började dyka upp i Sverige utan även krishanterarna fick ta helgen ledigt och kallades in först på måndagen den 2 mars. Mer bråttom var det tydligen inte.

Olika statsråd går nu ut i media och säger att Sveriges beredskap är god. Samma sak sa den socialdemokratiska regeringen även innan krigsutbrottet 1939. Det var en lögn för att lugna folket men paniken var nära i maktens korridorer - beredskapen var katastrofalt dålig. Är det samma nu?

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel