Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Intäkter bör bli kvar hos kommuner med vattenkraft

Hur kan det system som vi har i Sverige med att en naturtillgång som vattenkraft "exporteras" till södra Sverige och övriga Europa utan att en del av dessa enormt stora intäkter stannar kvar i den kommun som dom kommer i från, vara rimlig?

Vi har under dom senaste 60-70 åren haft olika färger och färgkonstellationer på de styrande i Sverige men ingen har bevisligen lyckas med att komma till rätta med denna orättvisa. Är det kunnandet som saknas, eller är det viljan? 

Det som finns kvar till oss som bor i dessa kommuner, är älvar som delvis är förstörda när det exempelvis gäller fiske och naturupplevelser i form av forsar och vattenfall.

För dessa kommuner vore det bättre med outbyggda älvar som i stället kunde ge oss inkomster från en snabbt växande naturturism. Så min uppmaning till er är att gör om detta orättvisa system.

Lär av hur man i Norge har löst denna fråga, sedan många år tillbaka. Har hört någon säga, "Ja, men ni får ju bygdemedel". Här kan man snacka om småpengar/allmosor. Eller smulor från "den rike mannens bord". Dessa bygdemedel är väl mest till för att döva politikernas samveten, om dom nu har något sådant när det gäller denna viktiga fråga. En fråga som i slutändan kan handla om glesbygdens överlevnad.

Vill gärna ha ett svar från respektive politiskt parti hur ni tänker agera för att dessa rättmätiga mångmiljonbelopp skall stanna kvar i dessa Norrländska kommuner.

Martin Stugholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel