Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Innanförskapsakademin behövs

Annons

Ett av de viktigaste politiska målen för Socialdemokraterna är att så många medborgare som möjligt ska kunna försörja sig själva och ta del av välfärdssamhället. Arbete och inkomst ger också förutsättningar för att betala för sin bostad, vilket minskar tragedier med inkasso, uppsägningar och eventuellt inblandning av kronofogdemyndigheten.

Med stora utmaningar på arbetsmarknaden behövs också många aktörer som är med och bidrar - kommuner, Arbetsförmedlingen, kommunala och privata bolag samt civilsamhället.

Därför är Östersundshem AB:s verksamhet ”Innanförskapsakademin” ett så bra exempel på en väl fungerande verksamhet och ansvarstagande för möjligheten att nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden.

För oss Socialdemokrater är det viktigt att vi håller oss till den Integrationsstrategi vi beslutat om i Östersunds kommun. Målen i den går hand i hand med tillväxtmålen, och att nyanlända ska få möjlighet att komma in i samhället på ett bra sätt, vilket Innanförskapsakademin är ett bra exempel på. Att ha ett jobb och försörja sig själv är den viktigaste förutsättningen för etablering och integration.

Östersunds kommun har ett bra resultat på det här området. 2018 var 65 procent nyanlända i arbete eller studier efter avslutad etableringsperiod, som är ett toppresultat i Sverige. Innanförskapsakademin är en stor bidragande faktor i detta.

Därför bör ledningen för Östersundshem AB noga överväga att behålla Innanförskapsakademin med den snabbfotade möjlighet ett bolag har till samverkan med andra aktörer – oavsett om det är bolag, kommun eller civilsamhälle.

 

Anders Edvinsson (S)

Gruppledare

Jean-Luc Kabisa (S)

Ledamot kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons