Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inga argument för vindkraft

Vindkraften tas ofta upp som en lösning på klimatkrisen.

Ett exempel är ett inlägg av Anders Wijkman med flera 16 oktober. Vindkraften minskar inte mänsklighetens klimatpåverkan, utan tvärtom ökar den!

Jordytans viktigaste kylmekanism är inte strålning, utan konvektion. Först högt upp i atmosfären blir strålningen viktigast, för att föra värmen ut i rymden. Konvektion märker vi bland annat som vindar. Vindkraftverken minskar naturligtvis vindarna, men de är också i vägen när luften försöker röra sig åt andra håll.

De gör det alltså svårare för jordytan att kylas av, vilket självklar leder till uppvärmning. I stället för att minska uppvärmningen av jordytan, ökar vindkraften den! Vindkraftverken påverkar också nederbördsmönstren när de gör det svårare för luften att röra sig. Följden kan bli att vissa områden får mer nederbörd och andra mindre. Vilket också är en klimatpåverkan.

Vindkraften är alltså inte klimatsmart. Den är verkligen inte miljövänlig heller. Den kräver stora ingrepp i naturen.

Väl på plats, dödar vindkraftverken ett stort antal fåglar, fladdermöss och insekter när de är igång. Buller och infraljud stör och kanske orsakar hälsoproblem. Slutligen finns ingenting förnybart med vindkraftverken.

De innehåller massor av ändliga resurser. Så mycket, faktiskt, att vindkraften är det energislag som kräver mest material per producerad kWh. Mycket går inte ens att återvinna. Det finns helt enkelt inga bra argument för att bygga ut vindkraften.

Lars Kamél

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel