Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Huvudlöst förslag om skolan

I dessa spartider kan noteras att barn- och utbildningsnämnden i Östersund lagt förslag om att bland annat förbjuda övertid samt även förbud att kalla in vikarier.

Men stopp! Vad menar man egentligen? Hur ska rektor kunna agera på ett rättssäkert sätt, om hen varken kan beordra övertid eller sätta in vikarier vid sjukdom. Menar någon på fullt allvar att skolan i stället ska skicka hem barnen vind för våg? Hur hade man tänkt om vem som då skulle ta hand om barnen?

Nu blev inte beslutet detta, tack och lov. Men frågan kvarstår hur förslaget överhuvudtaget kunnat uppstå? Något parti eller politiker måste ju ha tyckt att detta sparförslag var utmärkt, men enligt svensk lag ska detta bland annat MBL-förhandlas vilket inte ha gjorts. För att vara något försiktig, liknar ju detta moment 22 i sin linda. Det märkliga är att förslaget inte omedelbart stoppades innan det skulle upp till beslut?

Moderaten Joel Nordkvist är ordförande i nämnden och kanske kan förklara hur detta kom till och vem som hade det minst sagt dåliga omdömet att driva frågan vidare?

Vi i skrivarstugan

Fler åsikter om förslaget: Apropå barn- och utbildningsnämndens sparförslag i Östersund; Hur tänker de? Hur kan Joel Nordqvist (M) tycka att det "inte är ett extremt kontroversiellt förslag" att införa både vikariestopp och övertidsstopp? Hur blir det om stängningspersonalen på en förskola blir sjuk och övriga inte får jobba över, vem tar hand om barnen? Eller om en klasslärare blir sjuk, ska klassen då vara själva hela dagen? Kanske vi kan ringa politikerna i nämnden så att kommer de och rycker in!

Och de där nio miljonerna kunde de väl lätt ha sparat in när de renoverade Österäng och slängde ut massor av funktionsdugliga möbler för att det skulle köpas nytt. Hur mycket skattepengar slösades där i onödan? Jag skulle gladeligen betala dubbelt så mycket skatt om det innebar att jag fick (utbildade) kollegor och färre barn i barngrupperna. Jag är förskollärare på en av kommunens förskolor och jag älskar mitt jobb, men snart ger jag upp om inte förutsättningarna ändras drastiskt. Och jag vet att jag inte är ensam om att känna så. Men kanske Östersunds barn- och utbildningsnämnd inte vill ha förskolor i kommunen, utan tycker att det räcker med "pedagogisk omsorg med lokal", dvs inga utbildade förskollärare i verksamheten? Det blir ju billigare.

Frustrerad förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel