Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hon vill hjälpa – inte döda

Mitt äldsta barnbarn mönstrar i år. Hon går andra året på gymnasiet, engagerar sig för klimatet och har många planer för framtiden.

Samtidigt lägger regeringen fram ett förslag om att få skicka väpnad trupp till Finland för att bevaka finska gränser utan att först fråga riksdagen. På en fråga från FOI (Totalförsvarets ForskningsInstitut) svarar regeringen att den inte gör skillnad mellan olika personalkategorier.

Väpnad trupp omfattar såväl anställd personal som värnpliktiga. Likaså skriver regeringen att totalförsvarspliktig personal kan användas inom ramen för fördjupade försvarssamarbeten med andra stater.

Jag blir alldeles kall. Mitt barnbarn har ingen aning om att hon kan skickas att vakta finska gränser med vapen i hand. Inte heller kan hon föreställa sig att hon ska delta som soldat i det regeringen kallar försvarssamarbeten med andra länder.

Som vi vet handlar det samarbetet inte bara om Finland utan också om USA och andra Nato-länder. Jag vill inte att mitt barnbarn ska skickas att vakta andra länders gränser, inte heller till krig under Nato-befäl i länder som jag knappt kan placera på kartan. Jag vill inte att hon ska tvingas döda människor som inte gjort henne något ont, människor som aldrig hotat oss och inte heller vårt land. Jag vill inte ha hem henne i en kista.

Mormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel