Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höj skatten på alkohol

Det finns en stor mängd studier som visar ett samband mellan alkoholkonsumtion och förekomsten av våld. Detta gäller såväl våld i nära relationer som sexuellt våld och våld mot barn.

En ny studie presenterades nyligen där det slås fast att alkohol är den vanligaste våldtäktsdrogen. Forskningsrapporten Alkohol och våld visar ett tydligt samband mellan den totala alkoholkonsumtionen och mängden våld i Sverige under närmare 200 år.

Ändå verkar samhället ha kapitulerat för alkoholnormen, som växer sig allt starkare i Sverige.Det finns alkoholpolitiska åtgärder som har starka belägg för att skydda mot våld. Exempel på sådana åtgärder är höjda priser på alkohol, begränsat antal försäljningsställen, begränsade öppettider och åldersgränser för inköp av alkohol.

Därför kräver årsmötet för IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län att de alkoholpolitiska åtgärder som har starka belägg för att skydda specifikt mot våld används:# Höj skatten på alkohol.# Begränsa antalet försäljningsställen,# Begränsa öppettiderna för alkoholförsäljning,# Håll fast vid existerande åldersgränser för inköp av alkohol# Bevara och stärk det svenska alkoholmonopolet, alltså systembolaget# Stärk upprätthållandet av regler som förhindrar illegal försäljning av alkohol.

 Uttalande antaget vid årsmöte för IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län 7 april 2018 

Peter NääsDistriktsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel