Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höj skatten efter pandemin

 
Corona: Politik
Visa alla artiklar

Coronan har slagit mycket olika mot olika, vissa har fått mindre i lön, andra lika mycket. Vissa har fått det lättare på jobbet, andra har slitet nästan obegripligt.

Det offentliga dras med stora underskott och kommer att mista stora inkomster även de kommande åren. Brister för att rätta till det pandemin har visat och det den har ställt till med, kommer att bli kostsamma. T ex måste lönerna inom vård, omsorg och utbildning höjas väsentlig.

En av sakerna för att rätta till de offentliga finanserna är en tillfälligt ökad förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt. Detta har vid tidigare kristillfällen fungerat utmärkt och planeras redan i flera länder. En annan utjämning av pandemins bördor kan vara en ettårig värnskatt på ca 10 procent  för alla som trots pandemin 2020 har haft en årsinkomst  på över 360 000 kr. 

Pandemins kostnader kan inte bara bäras av det offentliga. Staten, regionerna och kommunerna behöver resurser för att upprätthålla de offentliga verksamheter på en för medborgarna önskvärd nivå.

Kick Leijnse  samhällsekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel