Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hjälp din granne – vi kan göra skillnad 

Nu går vi samman för att skydda våra äldre och sköra. En färsk Sifoundersökning visar att omkring en miljon svenskar har hjälpt en äldre granne eller person som tillhör en riskgrupp under coronakrisen.

HSB har låtit Sifo fråga drygt 1100 personer över hela landet om de har hjälpt grannar som är äldre eller tillhör en riskgrupp. 16 procent uppger att de har hjälpt en granne under de senaste 14 dagarna. Det motsvarar omkring en miljon människor. 9 av 10 uppger att de har hjälpt till med matinköp. Och viljan att hjälpa till är imponerande stor: Nästan alla, 95 procent, uppger att de kan tänka sig att hjälpa till.  Inom kooperationen HSB ser vi mängder av initiativ från engagerade medlemmar som hjälper och stöttar varandra runt om i Sverige. Ett exempel från Östersund är HSB brf Lillsjön som har sammanställt en lista över personer som vill hjälpa äldre grannar att utföra ärenden. Det finns fler saker som kan göra livet bättre i ett flerbostadshus. Här kommer tre tips kring hur ni kan agera:

# Sätt upp lappar i alla entréer med en inbjudan till den som behöver hjälp med att handla mat eller göra andra ärenden att skriva upp sina kontaktuppgifter.

# Håll kontakten med äldre och personer i riskgrupper för att stämma av deras behov och se hur de mår.

# Håll igång föreningslivet så långt det är möjligt. Med lite anpassning, till exempel genom att träffas utomhus och på säkerhetsavstånd, går det att fortsätta träffas.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Tina Mansson Söderlund, ordförande HSB Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel