Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Håll Friskis på backen

Friskis&Svettis – sluta med flygresor! Sverige har ett rikt föreningsliv som ofta visar prov på ett stort samhällsansvar. Exempelvis upphör IOGT-NTO med flygresor från och med i år med hänsyn till klimatkrisen.

Anledningen är att en enda flygresa kan ta ut effekten av allt annat bra man gör för klimatet under ett år.

Jag tränar på Friskis&Svettis och det gör ont i mig att se att F&S fortsätter erbjuda träningsresor med flyg.

För att ha en chans att stoppa uppvärmningen till max 2 grader måste världens koldioxidutsläpp halveras detta årtionde, vilket världens länder enades om i Parisavtalet. För att lyckas krävs politiska beslut och teknisk utveckling. Det krävs också att var och en av oss ändrar beteende. Ansvaret att handla hållbart delar vi med politiker, företag och organisationer som Friskis&Svettis, som ska ge oss verktyg för att leva ett tryggt liv. 

F&S förknippas med hållbarhet av många människor och risken är stor att man tror att det är hållbart att flyga när F&S arrangerar flygresor. Eventuell koldioxidkompensation gör tyvärr inte utsläppet ogjort. F&S har både ett stort ansvar men också en stor möjlighet att påverka många människor genom att sluta med flygresor.

Nu pågår det årsmöten hos de lokala F&S-föreningarna. Flera av dessa, bland annat F&S Östersund, har tagit emot en motion som uppmanar organisationen att upphöra med resor med flyg. Den som kan, bör ta möjligheten och påverka.

Petra Palmén

Medlem hos F&S och aktiv i Vi håller oss på jorden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel