Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare – Gunilla Nilsson Edler om stadsutvecklingen: ”Till er som styr och ställer i staden, tänk inte kortsiktigt”

Insändare. Politikens syfte är att arkitektur, form, design, konst och kulturarv ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön. Är det så?

Jag har noggrant följt det mesta som har skrivits om Östersunds utveckling under de 35 år som jag gjort stadsvandringar, studerat historia, lokalhistoria, etnologi, arkeologi mm. Perioder av stor intensitet vad gäller stadens utveckling och förändringar har förekommit tidigare. För att nämna några. Hotet mot Gamla Teatern, rivningen av Grand Hotell, ombyggnad av Stortorget.

Nu är det ju framförallt två stora ärenden som engagerar många. Gustaf III torg och Storsjö Strand. Dessutom förhöjning av flera byggnader i centrala staden. Så många har uttryckt sina tankar de senaste åren och ett gemensamt finner jag hos dem alla: vädjan till politiker och tjänstemän att lyssna och besinna sig. Det är Stadsmiljögruppen med arkitekter och historiker, det är många privatpersoner, det är Östersunds församling, det är radioprogram som Stadsinspektionen, och så lilla jag som är stadsguide och vill vara med och höras i denna kör av kunniga och engagerade personer.

Läs också: Historisk beslut om vattenverk – Kostnad: Över en halv miljard kronor

Den tid vi lever i nu är omtumlande på många sätt och man kan fråga sig: Klarar vi av att bry oss om förändringar som sker etappvis? Kan vi ha fokus på många frågor samtidigt? Ser vi förändringar som sker i närtid och framtid? Personligen upplever jag att många känner en uppgivenhet och maktlöshet. Kan det då finnas risk att politiska beslut tas i all hast och sedan står vi, allmänheten, där med överraskningens gapande mun?

Än en gång upprepar jag min vädjan till er som styr och ställer i staden – tänk inte kortsiktigt. Östersund är värd allt det som står i första stycket. Gestaltad livsmiljö - ett helt underbart begrepp! Låt det bli ledstjärna för Östersunds utveckling!

Gunilla Nilsson Edler, Årets Gregorius, stadsvandringsguide

Har du något att säga? Skicka in din insändare eller debattartikel här.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel