Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör bensinen dyrare

Nu i början av januari är det nog många som försöker förändra någon vana. Det kan handla om att motionera mer, eller sluta med fikabröd för att hålla vikten.

Kanske kan det hjälpa att ha ett visst datum att koppla sin ambition till, men ibland leder det nog till tanken att ”eftersom jag slutar efter nyår kan jag ju lika gärna unna mig i dag”.

Bättre då att börja nu, och om det inte går att sluta helt idag är det bättre att äta bara en kaka istället för två. Samma insikt kunde hjälpa oss att ställa om från förbränningsekonomin. Istället för att vänta på att någon ska bestämma att vi alla ska sluta med bensin och talldiesel vid ett visst årsskifte, och istället för att gå och vänta på att någon ska göra elbilarna billigare, borde vi börja nu.

Det kan vi göra genom att lägga en stigande avgift på alla fordonsbränslen. De blir lite dyrare direkt, sedan ännu dyrare och till sist används de inte längre. För att underlätta omställningen borde staten direkt dela ut de pengar som tagits in som avgift till medborgarna som omställningsbidrag. Då behöver vi inte invänta politisk samsyn kring vad pengarna ska användas till utan var och en får själv avgöra hur bidraget bäst ska användas.

Att helt ställa om ett samhälles transporter är naturligtvis knepigare än vad det är för en människa att byta vanor, men i båda fallen gäller att det är bättre att verkligen börja sluta idag än att gå och vänta på ett bra tillfälle att sluta helt.

Henrik Petrén, Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel