Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör allvar av barnkonventionen

Sverige måste ha en medmänsklig migrationslagstiftning som tydligt respekterar barns rättigheter

Varje vecka möter vi på Rädda Barnen barn och unga som lever i långvarig otrygghet - de vet inte hur länge de får stanna eller när de får träffa sin familj.

Allt fler barn flyr krig och konflikter. Samtidigt har Sverige en av EU:s mest restriktiva migrationslagstiftningar. Vi ser att barn och unga med stark anknytning utvisas efter flera år i landet. Svårt sjuka barn får avslag. Familjer hålls splittrade. Detta är inte vad det svenska folket vill, enligt en Novusundersökning från augusti i år. Vi kan bättre än så här.

Barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020 och det centrala i konventionen är att vid alla beslut ta hänsyn till vad som bedöms vara barnets bästa.

Vi på Rädda Barnen har väntat på vad denna lag konkret skulle komma att innebära i Sverige. I oktober presenterade regeringen några goda nyheter. De föreslog att barn skulle få möjlighet att stanna om det finns särskilt ömmande omständigheter och att arbetskraven i gymnasielagen skulle lättas.

Regeringen föreslog även bättre möjligheter till fortsatt uppehållstillstånd för unga med stark anknytning till Sverige. Förslagen är nödvändiga för de barn och unga som farit illa under flera år. Vi vill även att permanenta uppehållstillstånd blir regel för barn och att rätten till familjeåterförening säkerställs utan för höga försörjningskrav.

Vi på Rädda Barnen Jämtland/Härjedalen vädjar till Dig som riksdagspolitiker att stödja de nya förslagen från regeringen och stå upp för barn och unga på flykt för att ge dem chansen till en trygg och värdig uppväxt i linje med Barnkonventionens principer om barns rättigheter. Tillsammans kan vi förändra barns och ungas liv och därmed deras framtid.

Kajsa Eklund

Ordförande Rädda Barnens distrikt i Jämtland/Härjdalen

Inger Olsson

Ordförande Rädda Barnens lokalförening i Krokom

Anita Löfgren

Ordförande Rädda Barnens lokalförening i Hammerdal

Britt-Inger Stein Öhnell'

Ordförande Rädda Barnens lokalförening i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel