Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge studenterna ett tryggt firande

Unga här i kommunen och i hela Sverige börjar dricka alkohol allt senare. De dricker också mindre, vilket är väldigt positivt! Men lokala undersökningar visar att det fortfarande är så att 30 procent av gymnasietvåorna dricker så mycket att de har en särskilt riskfylld alkoholkonsumtion.

Studentfirandet är ett tillfälle som många fortfarande förknippar med alkohol och berusning.

Vi vill uppmana er vuxna att ge våra studenter ett tryggt och minnesvärt studentfirande, genom att inte köpa ut alkohol till unga. Att vara berusad innebär en ökad risk att bli utsatt för och begå brott som misshandel, att bli osams med nära och kära och att tappa eller förstöra saker. Inga bra förutsättningar för ett tryggt och fint studentfirande!

Med tanke på de risker som alkohol och berusning innebär, välj ett annat sätt att uppmärksamma och fira din student på, blommor eller en nallebjörn att hänga runt halsen, eller varför inte en god alkoholfri dryck att släcka törsten med under den intensiva studentdagen.

Det är få unga som får tag på alkohol med hjälp av sina föräldrar. Istället vänder sig unga till äldre pojk- eller flickvänner, kompisar eller kompisars syskon. Men även där kan du som förälder agera! Prata med unga vuxna i ditt barns närhet om att du inte vill att de ska köpa ut alkohol till den tonåring som ni båda bryr er så mycket om och vill allt väl.

Med hopp om ett tryggt och fint firande för våra studenter!

Sofia Haby,

koordinator för Östersunds kommuns drogförebyggande arbete

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel