Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge Johan Olsson bragmedaljen!

Det dröjer inte särskilt länge förrän bragdjuryn inom Svenska Dagbladet sammanträder för att utse årets vinnare.

Annons

 Sällan har uppgiften varit enklare än just detta år och jag utgår från att även jurymedlemmarna inser det.

För ungefär ett halvår sedan utklassade Johan Olsson världseliten i längdåkning och la beslag på guldet på 50 kilometer klassisk stil. Sättet på vilket han gick tillväga var genialt och häpnadsväckande! I flera år har man vant sig vid att se långlopp på skidor som rena sömnpillret.

Det har talats om sällskapsresor eller skidpartyutflykter där ett femtiotal åkare hängt ihop i 48 kilometer varpå Petter Northug kastat sig först över mållinjen.

Idén med masstarter – som kom från Syd- eller Mellaneuropa – har hotat att döda intresset för längdåkning. Inte ens de segertörstiga norrmännen har dragit sig för att införa masstart även då det gäller Holmenkollens klassiska femmil! (vilket måste liknas vid att svära i kyrkan!!)

Johan Olsson visade i Val di Fiemme att det finns ett sätt att skapa spänning även i masstartslopp och har på så sätt egentligen skrivit skidhistoria.

Det som framför allt förtjänar epitetet bragd är det sätt på vilket Johan Olsson gick till väga. Ingen kunde drömma om att han redan efter en knapp halvtimmes åkning skulle försöka att gå loss – men det var det som faktiskt hände.

Han fick redan i ett tidigt skede hjälp av Dario Cologna men då denne så småningom tappade tempo tog Johan täten på egen hand. I jakten på Johan föll sedan Cologna men var då redan frånåkt. Johan Olssons kolossalt vägvinnande närmast kattlika smidighet i diagonalåkningen i kombination med en effektiv och kraftfull stakåkning imponerade oerhört. Men varifrån hämtade han kraften?

Den fysiska och psykiska styrkan att hålla undan i nästan 3,5 mil med flera av världens allra bästa längåkare jagande bakom? En helt otrolig prestation !

Premiera nu en fullödig kämpainsats och ge Johan Olsson bragdmedaljen !!

Lennart Jemtelius

Karlstad ( f.d ÅIK:are)