Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge barnen ekologisk mat

Nu minskar andelen ekologisk mat i Östersunds kommuns skolor på grund av Alliansens prioriteringar och budget. Under förra mandatperioden beslutade dåvarande majoritet (S, MP, V) att öka andelen ekologisk mat till 50 procent. Nu kommer detta att försämras och de som får betala är våra barn och ungdomar.

Ekologisk mat är lite dyrare än annan mat och därför krävs det mer pengar för att handla ekologiskt. Kommunens måltidsservice är duktiga på att hushålla med sina resurser, men utan mer öronmärkta pengar till just ekologisk mat så kommer de inte att kunna erbjuda våra barn och ungdomar större andel ekologisk mat. Det kommer att bli en märkbar försämring.

Vi, som är ledamöter i tekniska nämnden, tycker att det är en självklarhet att skolmaten ska odlas utan kemiska bekämpningsmedel som kan orsaka cancer eller hormonrubbningar. Vi anser också att om naturen mår bra av ekologisk odling och om bönderna slipper att hantera giftiga bekämpningsmedel så ska givetvis vi politiker agera för att kommunen köper hållbara livsmedel.

I Jämtlands län finns många gårdar som odlar ekologiskt. Att som kommun köpa mer närproducerat, minskar transportutsläpp och det regionala varumärket stärks -  vilket är väldigt positivt, men närproducerat ersätter ännu inte ekologiskt. Om kommunen ökar andelen ekologisk mat kan vi bidra till att främja hållbar matproduktion i länet. Det är en politik som gynnar både miljön, landsbygder och våra kommande generationer.

Oppositionen i Tekniska nämnden

genom Rosi Hoffer (S) Vice ordförande, Florian Stamm (MP) och Nisse Sandqvist (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel