Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gamla regler tillåter jättelika vindkraftverk

Dagens kolonialisering av Norrland med stora vindkraftsindustrier och dess tillståndsprocess sker med ett föråldrat regelverk som inte har följt med utvecklingen.

De vindkraftsturbiner som nu byggs är på 6 MW och är nästan lika höga som Eiffeltornet och har en rotordiameter på ca 150 meter och en sveparea på ca 18 000 kvadratmeter/turbin.

Den metod som används för ljudberäkning bygger på modeller som utgår från en temperatur på 15 grader i platt landskap med små vindkraftverk.

Den standard "IEC61400-11" som används för att bestämma vindkraftverkens källstyrka tar inte hänsyn till vindkraftverkens källstyrka vid märkeffekt eller vid kyla. Metoden medger bara ljudmätning vid temperatur på 15 grader.

Naturvårdsverkets metod för ljudberäkning räknar inte med ljudnivåhöjande effekter av inversionsförstärkning och refraktion och som höjer ljudnivån med många decibel i kallt klimat.

Efter samtal med Länsstyrelsen i Jämtland har jag fått veta att Länsstyrelsen har inga resurser att kontrollera de ljudberäkningar som vind-bolagen skickar in inför tillståndsansökningar, utan Länsstyrelsen får lita på att dessa är korrekta.

Då ljudmätningarna görs används filtret dBA som filtrerar bort det lågfrekventa ljudet. Det lågfrekventa ljudet är det ljud som är skadligt, och som människor blir sjuka av. Det skadar hjärtmuskeln och orsakar även andra sjukdomar.

Det krävs ett nytt regelverk som är anpassat för dagens megastora vindkraftturbiner.

Anders Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel