Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Frige palestinska fångar

I dag den 17 april är de palestinska fångarnas dag. Då går våra tankar till alla de palestinier som fängslats i Israel av politiska skäl – för att ha protesterat mot den israeliska ockupationen av deras land.

Enligt den israeliska människorättsgruppen B´Tselem satt i slutet av januari minst 4.520 palestinier i israeliska fängelser, de flesta av politiska orsaker. Ytterligare 527 palestinier har fängslats för att ha ”uppehållit sig illegalt” i Israel. 

Av de fängslade är 183 barn under 18 års ålder, oftast dömda för stenkastning mot israeliska soldater och militärfordon – brott som enligt de israeliska militärlagarna kan ge 10 år eller mer i fängelse.  431 av fångarna, varav 3 barn, hålls i så kallat ”administrativt förvar” på obestämd tid utan rättegång eller dom.

De palestinska fångarna riskerar nu att smittas med coronavirus. Eftersom de genom  hård behandling och eftersatt medicinsk vård i fängelserna redan är i dåligt skick – och alltså utgör en högriskgrupp för allvarlig coronainfektion! – är det risk för att ett utbrott får katastrofala följder.  Flera fall finns redan konstaterade, och fångarna har ju inte heller någon möjlighet att undvika närkontakt med varandra i de trångbodda cellerna.

De politiska fångarna måste friges för att hindra en coronaepidemi! Kampanjer har nu startats för att få fångarna frigivna. Gå in på nätet och se vad du kan göra för att få en frigivning till stånd!

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel