Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: För eller emot sommartid

Häromdagen gick vi över till vintertid. Kvällarna är bra mycket mörkare och hur många har glädje av att det är aningen ljusare på morgonen? Vetenskapen talar för att det ur ett hälsoperspektiv är bra att vi har sommartid och vintertid. Denna omställning av dygnsrytmen ger oss mera solljus, vilket är bra för hälsan.

Vi har haft tidsomställning sedan 1982 och då mest pga ekonomiska skäl att tex spara energi. 70 nationer i världen har tidsomställning mellan sommar och vinter. Sedan 1996 har hela EU gemensam tidsomställning och det har gått bra med logistik och annat.

I Sverige vill 37 procent behålla sommartid året om, eftersom det ger ljusare kvällar, fördelar i trafiken, för uteaktiviteter och ljusare ledig tid.

Politiskt finns igen enighet om tidsomställningen: S vill ha ständig sommartid, SD ständig vintertid och "Alliansen" behålla nuvarande ordning.

Numera ser vi få ekonomiska argument för att behålla tidsomställningen. Det är hälsoaspekter som är mest framträdanden. Men eftersom det är viktigt med solljus för att vi ska må bra - och motverka depressioner - verkar det uppenbart att det här uppe i Norden, finns hälsoskäl till att behålla den ordning vi nu haft i 40 år.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel