Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flyktingarna bra för ekonomin

Till alla som påstår att flyktingmottagningen kostar pengar. Under åren 2015-16 när flyktingmottagningen klassades som en katastrof var statens och kommunernas ekonomi som bäst, när flyktingströmmen ströps åren efter gick ekonomin i botten. Att välfärden inte fick del av de goda åren kan inte räknas flyktingarna till last. 

Förklaringen är enkel, staten ska se till att det finns tillräckligt med betalningsmedel för ett fungerande finansiellt system. När befolkningsantalet stiger (flyktingarna), så behöver samhället fler betalningsmedel som staten skapar och bestämmer användningen av. Det räckte mer än väl men staten använde överskottet till avbetalning på lånen inte till välfärden. 

Om pengarna staten skapade hade belastat samhället i övermåtta skulle det har visat sig i en inflation, vilket alltså inte skedde. Sveriges ekonomi mådde bra av flyktingkatastrofen, tacka flyktingarna för det och skyll inte på dom.

Kick Leijnse

Samhällsekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel