Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: EU borde överväga köttskatt

Annons

Jag blir rosenrasande på att EU slösar 26,9 miljoner kronor på reklamkampanjen ”Gilla gris”. Syftet är att öka konsumtionen av griskött i Sverige och Danmark hos unga.

Det är en miljöskandal. Människan och våra boskapsdjur står för 96 procent av däggdjurens biomassa, enligt WWF. De vilda däggdjuren förlorar sina livsmiljöer när foderodlingar och betesmarker breder ut sig.

Det är en etisk skandal. Grisarnas utsätts för ett extremt lidande på grund hård avel och ytterst torftiga livsmiljöer. Grisen vill leva ett lyckligt liv och inte dödas, precis lika mycket som du och jag.

Veganköttföretaget Beyond Meats aktiekurs har sjudubblats sedan börsintroduktionen i maj. Framtidens miljövänliga och etiska kött är utan tvivel växtbaserat. EU borde därför sluta upp med att propagera för animalier och istället gynna de växtbaserade alternativen, exempelvis genom en köttskatt.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel