Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ett alltigenom rimligt krav

Söndag 5 juli hade tre nestorer i svensk politik, Alf Svensson, Hans Blix och Jan Eliasson, en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter. Den handlade om de ensamkommande ungdomar som kom 2015.

De ungdomarna var då i 15-årsåldern och är alltså nu i 20-årsåldern. De har bott snart en fjärdedel av sina liv i Sverige. De har i mångt och mycket blivit präglade av Sverige. Hela den tid de bott i vårt land har de levt i osäkerhet om sin framtid.

När de kom hösten 2015 hade vi en migrationslag. Den ändrades i juni 2016, men ungdomarna som då redan hade bott här i drygt ett halvår bedömdes enligt en lag som inte fanns när de kom hit.

Retroaktiv lagstiftning kan vi inte ha, har justitieminister Morgan Johansson sagt om andra fall. I fallet med de här ungdomarna är det tydligen inga problem.

De tre nestorerna tycker att det är fel. De vill att ungdomarna bedöms enligt den lag som rådde när de kom hit. Då skulle ungdomarna få permanenta uppehållstillstånd. Det måste väl ses som ett rimligt krav i en rättsstat att man bedöms enligt den lag som råder vid tillfället. Annars är vi på ett sluttande plan och där är vi nu. Det är dags att återupprätta rättsstatens principer även för ensamkommande flyktingungdomar. Ge ungdomarna permanenta uppehållstillstånd.

Sigbritt Herbert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel