Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ekonomer tar litet klimatansvar

Av 77 000 publicerade vetenskapliga ekonomiartiklar handlade 57 om klimatkrisen, alltså mindre än en promille.

Det har två internationellt framstående ekonomer kommit fram till genom att gå igenom de artiklar som publicerats i nio stora vetenskapliga tidskrifter inom ekonomi.

”Ekonomerna sviker den mänskliga civilisationen”, kommenterar de två, Andrew Oswald och Nicholas Stern. Vi vet att vi måste minska våra utsläpp med minst 40 procent på ett par decennier, för detta behövs kraftfulla ekonomiska styrmedel.

Övergången till fossilfritt kräver också stora strukturomvandlingar, där ekonomer skulle vara till hjälp. Hur undviker man till exempel massarbetslöshet i Polen när landet måste avveckla sina kolgruvor? Att de akademiska ekonomerna lämnar walkover i ett av de allra största hoten mot världsekonomin är inte bara sorgligt.

Det är skandal! Att inte ta klimatkrisen på allvar blir i längden betydligt dyrare än att ta itu med omställningen nu. Så upp med er på banan ekonomer!

Anika Agebjörn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel