Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det allmänna måste träda in

Annons

När samhället överlåter åt marknaden att utöva samhällets plikter, till exempel när det gäller boende, så borde marknaden också vara skyldig att följa samhällets förpliktelser gentemot dess innevånare, som behöver bostäder.

Detta gäller redan i dag inom vården, äldreomsorgen och skolan, varför ska det inte gälla även inom bostadssektorn?

Varje gång en åtgärd inom bostadssektorn genomförs och får som effekt att någon av ekonomiska skäl tvingas avstå från sitt besittningsskydd, så har samspelet mellan marknad och samhälle misslyckats.

När det gäller skolan, vården och äldreomsorgen så är det ett löfte från samhället om att det ska fungera. Om ett privat företag inom skol- eller vårdsektorn kraschar så måste samhället ta över.

Men, gäller inte det för bostadssektorn? Jo, enligt grundlagen har samhället ett ansvar för att människor ska ha tak över huvudet och man är rimligen skyldig att följa svensk byggstandard.

Då det i en grundlag föreskrivs att en bostad är en rättighet, känns det märkligt att det är tillåtet att via prissättningen, det vill säga hyran, eliminera individens möjlighet att nyttja den rättigheten.

Då är det orimligt att regering och riksdag lägger sådana förslag, som till exempel att marknaden ska ges rätten att ensidigt sätta hyran även i befintliga bostäder.

Peson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel