Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De har fått avslag i alla instanser

Man måste till att börja med skilja på de som kan ha rätt att stanna i Sverige som asyl- eller skyddsbehövande å ena sidan samt arbetskraftsinvandrare å andra sidan. Övriga är ekonomiska flyktingar eller bara sådana som vill få ett bättre liv t.ex. genom att få del av svensk välfärd.

De afghaner som Sigbritt Herbert talar om i LT 29 februari har inte asyl- eller skyddsskäl och har fått avslag i alla instanser. De skulle kunna vara arbetskraftsinvandrare men inte heller där kvalificerar de sig (trots sänkta krav och så kallat "Spårbyte"). Varför ska vi då låta dem stanna när vi inte låter andra ekonomiska flyktingar få stanna? Vi ser redan nu att många kommuner börjar få ordentliga ekonomiska problem pga ett alltför omfattande flyktingmottagande och även Regionerna börjar får problem. Det kommer bara bli värre framöver.

Så vad menar Sigbritt då? Att vi ska belöna alla som lyckas ta sig till Sverige med uppehållstillstånd oavsett vad de sökt sig ifrån? Att vi ska uppmuntra till myndighetstrots? Det skulle urholka asylsystemet fullständigt, och har redan gjort det till viss del med bisarra specialundantag såsom Gymnasielagen. Vi kan i dagarna läsa om svåra förhållanden i flyktingläger i Idlib i Syrien. Kvinnor och barn lider medan vi i Sverige vurmar för afghanska män som bott i Iran och haft ett väl fungerande liv där. Även i Afghanistan finns det säkra områden att återvända till.

Det är inte fråga om oskyldiga eller skyldiga. Afghanerna har bara inte rätt att få stanna i Sverige. De är vuxna och kan ta hand om sig själva. Ta istället strid för att de som har riktiga asyl- och skyddsskäl får komma hit och få skydd.

Skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel