Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför ska äldre skyddas

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

En undran från en fattigpensionär som gäller äldre och s k ”äldre äldre”, som statsepidemiologen uttrycker det.

Fråga: Varför ska alla 70-plussare skyddas? Svar: Belastningen på sjukvården skulle öka dramatiskt. Och det kostar pengar.

Pengar som kunde användas till sjuk vård av yngre, arbetsföra, produktiva människor som ännu inte belastar Sverige genom att vara pensionär. Det är inte av omtanke att skydda mor- och farföräldrar från en svår sjukdom och en plågsam död.

Egentligen vore det bättre för statens finanser att det dog så många 70-plussare som möjligt utan att sjukvården belastades. Då vore staten av med bekymret att ca 25 procent av Sveriges befolkning är pensionärer som förr eller senare kommer att belasta sjukvården. För andelen pensionärer i Sverige kommer att öka, det vet staten. (Ändå fortsätter nedmonteringen av äldrevård och äldreboenden.

Som pensionär är man också nedprioriterad inom sjukvården, vilket  SPF Seniorerna har konstaterat.) Dessutom är det en hög andel av pensionärerna som är ”fattigpensionärer”. Hittills har inte staten reagerat nämnvärt på att många har det mycket svårt i sin vardag. Är det verkligen någon idé att rädda livet på en ”fattigpensionär”? Visst vore det bättre om så många som möjligt, särskilt ”fattigpensionärer”, lugnt och stilla, dog i sina hem, utan att belasta sjukvården. Då har samhället vunnit våt saker: ingen belastning på sjukvården och färre pensioner behöver betalas ut.

Kajsa Fattigpensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel