Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför höjs priset

Svar till signaturen "Brevvännen" i LT 11 oktober. Som signaturen Brevvännen skriver kommer PostNord från och med den 1 januari nästa år att höja portot till 11 kronor.

Sedan millennieskiftet har antalet brev halverats, och bara under förra året minskade brevvolymerna med 10 procent. Det är ett historiskt stort skifte. Ju färre brev som skickas desto dyrare blir varje brev att hantera, eftersom en stor del av kostnaderna är fasta; brevbärarens lön och kostnaderna för maskiner, lokaler och transporter är desamma oavsett hur många brev som finns att dela ut. Det är viktigt att påpeka att brevhanteringen enligt lag måste bära sina egna kostnader. För att säkerställa en fungerande posttjänst i hela landet justerar vi därför portot.

Jag har förståelse för att många upplever att priserna för att skicka brev har ökat snabbt, men i en nordisk jämförelse är portot fortfarande billigast i Sverige, även efter höjningen i januari. Och i Sverige, till skillnad från i de flesta andra europiska länder, finansieras postservicen helt och hållet av portot, utan statligt stöd.

Hans Bergander'

Distributionsområdeschef PostNord

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel