Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför funkar inte privat välfärd

I kristider som dessa, blir det tydligt att vi inte ska göra oss beroende av samhällsnyttiga verksamheter som är privatägda och förutsätter vinst för att fungera tillfredsställande. Vi ser hur det gått i det borgerligt och moderatstyrda Stockholm, med all sin privatisering av vård och omsorg.

Under en period från 1980-talet till nu, har politiken och stora delar av opinionen varit för privatisering av vård och omsorg i den upphöjda valfrihetens namn. Nu ser vi vad den valfriheten betyder. Det som inte fungerar eller existerar kan heller inte väljas.

Privatiserade verksamheter fungerar så länge de ger rimlig avkastning på insatt kapital. I övrigt är det beroende av ägarnas välvilja för att finnas kvar och den är vanligen ytterst begränsad utan vinst.  Den främsta skillnaden mellan privat och offentlig verksamhet, är att den senare varken vilar på profit eller välvilja, utan på politiska beslut där folkets välfärd är det centrala .

Det är talande att nästan alla partier (utom V) nu talar väldigt tyst om att näringslivet ska fixa krisen. Istället kräver alla allt mer av statliga åtgärder – även de som annars är så kritiska till statliga åtgärder och verksamheter. Nu vill de att staten ska hålla företagen under armarna! Och hela svenska folket har nog fått sig en rejäl tankeställare kring de sk valfrihetsreformerna. Därför kan man undra om Socialdemokraterna kommer att tro mera på den politik de hade då man byggde upp välfärdsstaten?

Kritikern

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel