Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför är skolekonomin i kris

Vi har kunnat läsa att Östersunds skolor har en krisande ekonomi där skolorna har köp- och anställningsstopp som innebär att de inte ens får köpa pennor och sudd.

Samtidigt skryter den styrande alliansen om en pågående storsatsning på skolan. Den s.k. ”storsatsningen” består på att den styrande alliansen har beviljat renoveringar av Palmcrantzskolans gamla lokaler inför den vinstdrivande Engelska skolans (ES) ankomst. Trots att ES år 2017 fick tillstånd att etablera sig efter ett överklagande så valde ES att vänta med fram till dess att den styrande alliansen lovat dem dessa topprenoverade lokaler för 60 miljoner kronor, detta trots att flera kommunala skolor är i stora behov av renoveringar.

Viktigt i sammanhanget var även att en planerad kommunal F-9 grundskola och särskola fick stryka på foten som en konsekvens av ES etablering. Så när Alliansen i Östersund pratar sig varma om en “storsatsning” handlar det egentligen enbart om att bereda väg för ett aktiebolag där nära en tredjedel av offentliga medel (skattepengarna) kommer att delas ut till aktieägarna snarare än att användas i skolverksamheten.

Politiker som försvarar de vinstdrivande skolorna avfärdar nästan uteslutande all kritik med hjälp av floskelosande termer som ”vänstervridet” och ”värna om valfriheten”.

Den så omtalade friheten består i detta fall av att Alliansen i Östersund tillmötesgår friheten för dem som är sugna på att etablera sig i penninggivande verksamheter, skoleleverna inkluderas inte

Betraktare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel