Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags för trygg vård och korta köer

När man är som svagast ska man vara säker på att välfärden är som starkast.

Enligt den senaste statistiken står nu nära 140 000 sjuka svenskar i olagligt långa vårdköer för att få den specialistvård de har rätt till. Det är lika många som bor i Borås och Karlstad tillsammans. Bakom varje siffra i vårdkön finns en människa. Någon som har ont och som löper en risk för att bli sjukare under väntetiden.

Vården tampas med växande vårdköer och brister i patientsäkerhet. Många sjukhus har närmast konstanta överbeläggningar. I praktiken innebär det att patienter vårdas i korridorer eller på en avdelning som saknar rätt medicinsk kompetens. En patient som har haft en hjärnblödning ska inte läggas in på ortopeden – så får det inte vara. Det är inte patientsäkert. Och det är heller inte rätt mot personalen som hamnar i en orimlig situation.

Hur långa vårdköerna är och hur stor andelen överbeläggningar är varierar från sjukhus till sjukhus över hela landet. Målet måste vara att alla patienter ska få plats på en vårdavdelning som har rätt medicinsk kompetens. För att det ska vara möjligt behöver hela vårdkedjan fungera.

Regionerna måste sluta sätta käppar i hjulet för de vårdgivare som vill och kan bidra till att korta köerna. Därför måste avtal som begränsar patienternas rätt att söka specialistvård vart de vill i landet helt enkelt skrotas.

Det krävs också en ökad tillgänglighet i primärvården. Den nära vården måste finnas där när människor behöver den – annars tvingas patienter söka sig till akutmottagningen även med lättare åkommor.

Gårdagens system kan inte lösa framtidens problem. Det är dags att skapa en trygg vård med hög kvalitet och korta köer. Det är dags att lägga ner landstingen.

Ebba Busch Thor – Partiordförande (KD)

Acko Ankarberg Johansson – Sjukvårdspolitisk talesperson (KD)

Lars-Erik Olofsson Regionråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel